Meny
 

Aktuellt

 1. ”A Line” av konstnären Judith Hopf tar form vid Scandinavium

  Bild på del av nyinrättade verket av konstnären Judith Hopf vid platsen framför Scandinavium i centrala Göteborg

  Just nu håller ett spännande verk på att färdigställas i centrala Göteborg. Den konstnärliga utsmyckningen ”A Line” målas ovanför och nedanför trappartiet utanför Scandinaviums entré. Verket utförs av den tyska konstnären Judith Hopf i ett samarbete med Florian Zeyfang och består av en orange linje som ser ut att vara ritad i ett enda svep. Markmålningen utgår från Scandinaviums ursprungliga kulör och mönstret som bildas kan till exempel föreställa en ishockeyspelare eller publik som jublar, vilket är fritt för egen tolkning. Konstverket, som beskrivs som komplext och lekfullt, knyter därmed an till ishockey- och musikevenemangen som äger rum i Scandinavium.

  Konstverket ”A Line” är en del av Scandinaviums ombyggnadsprojekt som slutfördes förra året och har tagits fram i samarbete med Higab, Got Event, 02landskap arkitektkontor, ABAKO arkitektkontor och Göteborg Konst.

  Judith Hopf
  föddes 1969 i Karlsruhe, Tyskland, och bor och arbetar i Berlin. Hon är professor och vice rektor för konst vid den inflytelserika Städelschule Art Academy i Frankfurt. Tillsammans med andra inflytelsefulla konstnärer som arbetade tillsammans i Berlin på 1990-talet, ordnade Judith en serie salonger på b_books, en välkänd bokhandel i stadsdelen Kreuzberg. Judith har ställt ut på Hammer Museum/Los Angeles, Museion/Bolzano, Neue Galerie/Kassel, Maumaus/Lissabon, PRAXES Center for Contemporary Art/Berlin, Malmö Konsthall, Studio Voltaire/London och Badischer Kunstverein/Karlsruhe. Hon har också deltagit i Documenta XIII, La Biennale de Montréal och Liverpool Biennial.

  Montering av ”A line” av Judith Hopf vid platsen framför Scandinavium 2018-05-16
 2. Skulptural våg – nytt konstverk i Haga

  3D-skiss av ”Hagavågen” som står klar på Pehr Erikssons plats sommaren 2018. Konstnärerna bakom verket är Signe Johannessen och Erik Rören.

  Inom ramen för projektet Torguppdraget ska GöteborgsLokaler, tillsammans med Göteborg Konst och trafikkontoret, förvandla Pehr Erikssons plats till något helt nytt. Planen är att skapa ett nytt stadsrum som ska bli en självklar mötesplats i Haga. Läs mer

 3. Konstinköp till samlingen 2017

  Fotografi ur serien ”Magadi” av Osborne Macharia, inköpt 2017 från Konsthallen Blå Stället

  Göteborg Konst presenterar genom den digitala utställningen ”Konstinköp till samlingen 2017” konstverk som köptes in under förra året. I 70 år har Göteborgs Stad köpt in konst för att placera ut och visa på kommunala arbetsplatser. Budget för inköpen 2017 var 800 000 kronor och totalt köptes 80 konstverk in av 62 konstnärer.

  Se 2017 års inköp här. Läs mer

 4. Studio Fabra presenterar: Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda)

  Foto: Polisen i Växjö 1979. Juan-Pedro Fabra Guemberena som nyanländ flykting.

   

  I oktober 2017 öppnade konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena Studio Fabra på Hjällbotorget i Göteborg. Den öppna ateljén har fungerat som en plats för produktionen av ett processbaserat konstverk. Utställningen invigdes den 7 december och visades i den före detta Zoo-affären till och med februari 2018. Läs mer

 5. Konst i staden berör och upprör

  Ett kraftigt förstorat kartstift markerar Wavrinskys plats i Guldheden. © Ebba Matz/Bildupphovsrätt. Foto: Jan Peter Dahlqvist.

  I Göteborg är konsten aldrig långt borta. Oavsett om man är medveten om det eller inte finns konsten där. Ibland har den stått i över 100 år, ibland dyker det upp något nytt. Men hur hamnar konsten på sin plats och är den egentligen viktig?

  Läs hela artikeln på stadsutveckling.goteborg.se

 6. Välkommen på ljus invigning av tunnel i Rannebergen

  Med ljus och konst har konstnären Marie Dahlstrand skapat ett nytt uttryck i en gångtunnel i Rannebergen.

  På FN-dagen den 24 oktober invigdes av den nyutsmyckade gångtunneln som förbinder Vättleskolan och Rannebergsskolan.  Läs mer

 7. UT MED KONSTEN!

  Omslagsbild_3

   

  6 – 20 september 2017 visades utställningen Ut med konsten! på Stadsbiblioteket för att uppmärksamma att det är 70 år sedan Göteborgs Stad började köpa in konstverk för att placeras ut och visas på kommunala arbetsplatser. Samlingen består idag av närmare nio tusen konstverk som speglar Göteborgs konstscen från 1940-talet fram tills idag. Genom samlingen får allmänhet och personal en möjlighet att möta konst i sin vardag. I utställningen visades ett urval av konstverk ur samlingen.

  Läs mer

 8. Konstnären Sara Nilsson gestaltar Lorensbergsparken

  © Park- och naturförvaltningen/Bildupphovsrätt 2018, ”Kultur & Natur”, Sara Nilsson, 2018

  Runt knuten från Kungsportsavenys kommersiella myller, inklämt mellan Stadsbiblioteket och Elite Park Avenue hotell, ligger det lugna och gröna andningshålet Lorensbergsparken. Läs mer