Meny

”Nikes Göteborg”, Emma Ströde

Bild på konstnären Emma Ströde från invignen av hennes skulptur på Kungsportsplatsen, Göteborg, december 2015

Emma Ströde talar vid invigningen av sin skulptur. Foto: Jan Peter Dahlqvist

Bakgrund

2013 beslöt Kommunfullmäktige om att använda 800 000 kr från Charles Felix Lindbergs donationsfond till tre nya konstverk som skall placeras i centrala Göteborg. Innerstaden Göteborg (som är en sammanslutning av affärsidkare i Göteborg),  bidrar med 400 000 kr till skulpturerna. Utskottet Göteborg Konst har genom en tävling gett uppdraget till tre konstnärer: Emma Ströde, Ragnhild Alexandersson och Tilda Lovell. De tre skulpturerna är alla i barns ögonhöjd, enligt den motion som skrevs till Charles Felix Lindbergs donationsfond.
Placeringen av konstverken bestämdes till: Emma Ströde, Nikes Göteborg, Kungsportsplatsen. Ragnhild Alexandersson, Lätt som en plätt, Kaserntorget och Tilda Lovell, Oraklet, hörnet Drottninggatan/Korsgatan.

Konstnären Emma Ströde i arbete med modellen till sin skulptur. Foto: Lars Jonsson

Emma Ströde i arbete med modellen till "Nike". Foto: Lars Jonsson

Om arbetet med Nike

Emma Ströde berättar att hon inspirerats av platsen för sin skulptur, mitt emot den stora ryttarstatyn föreställande Karl IX (Kopparmärra i folkmun). Hennes idé var att göra en ryttarstaty i modern tappning som i första hand vänder sig till barn och kvinnor. I rak motsats till det krigiska och strama uttrycket i kungen på sin häst på andra sidan gatan. Här är det istället fantasin och lekfullheten som konstnären vill lyfta fram.

Till skillnad från kungen som sitter ouppnåelig på sin häst högt över marken, möter oss Nike i marknivå, där barn utan problem kan sätta sig bakom Nike och rida iväg på egna äventyr. Nike vill också hylla alla unga flickor och deras kommande prestationer i motsats till det rådande då ofta en enskild mans stordåd representeras.

I sin idéförklaring benämner konstnären flickan som Nike och hennes riddjur som Morran. Både Morran och kungens häst lyfter sitt högra ben på samma sätt och bägge ryttarna riktar sin blick upp mot Avenyn mot Götaplatsen där skulpturen föreställande havsguden Poseidon står. Precis som Poseidon är döpt efter en grekisk gud är också Nike namngiven efter en grekisk gudinna, en segergudinna som kan ge kraft och uppmuntra kvinnor att ta vara på sin egen potential och utveckla den.

Hon berättar vidare att hon velat ge Nike ett levande och neutralt uttryck i ansiktet utan att spegla ett klart ursprung. Morran är inpirerad av draken Falkor från filmen Never Ending Story och av vildingarna i boken Till vildingarnas land.

Gjutformarna till skulpturen "Nikes Göteborg". Foto: Lars Jonsson

Gjutformarna till "Nike". Foto: Lars Jonsson