Pia Männikkö skapar stämningsfull installation i gångtunnel i Angered

Pia Männikkö, "Forest Sound", 2018, ljud- och ljusinstallation i gångtunnel vid Fjäderharvsgatan i Angered. Foto: Marcus Anderson, White arkitekter

Konstnären Pia Männikkös konstverk ”Forest Sounds”, som tagits fram i samarbete med ljusdesigners från White, består av siluetter föreställande både ljudvågor och skog med reflekterande vatten. Tillsammans med ljud och ljus skapas en stämningsfull installation med ambitionen att gångtunneln vid Fjäderharvsgatan i Angered ska bli en tryggare och mer trivsam plats för alla.

Den 11 december kl. 18 är du varmt välkommen på invigning av den nygestaltade tunneln!

Gångtunneln vid Fjäderharvsgatan valdes ut som ljuskonsttunnel efter förslag från Angereds Unga stadsutvecklare. Inspirerad av omgivningarna i Angered valde sedan konstnären Pia Männikkö att låta naturen bli en del av konstverket i tunneln. Bakom konstinstallationen, som utgörs av laserskurna plåtar, har LED-armaturer monterats som ger ett ljus både uppåt och nedåt. Ljuset är föränderligt mellan varma och kalla nyanser bakom plåtarna och ger skuggverkan i tak och på markplattor. Högtalare är monterade bakom plåtarna för att förstärka känslan av naturens närvaro. Ljudet är en timmes inspelning av ett år i skogen: fåglar, vind, regn, åror i vatten och avlägsen åska och börjar på våren när allt är livligt och avslutas med prasslet av höstlöv. Björkbeklädda belysningsstolpar med fågelholkar kommer att monteras utanför tunneln i början av nästa år.

Foto: Joakim Uden

Datum och tid: Tisdagen den 11 december kl. 18.00.
Plats: Gångtunneln vid Fjäderharvsgatan (som går
under Titteridammsvägen).

Program:
Invigningstal av Cecilia Dalman Eek, ordförande Trygg, vacker stad, Pia Männikkö, konstnär, Yvonne Palm, 1:e vice ordf SDN Angered, Ahmed Salih, 2:e vice ordf SDN Angered, Cecilia Borgström-Fälth, enhetschef Göteborg Konst och Inger Orebäck, enhetschef Samhällsutveckling och dialog SDF Angered. Bandklippning, fika och mingel vid gångtunneln.

Pia Männikkö är konstnär som för närvarande bor och arbetar i Helsingfors, Finland.
Hon är utbildad vid Uniarts (Helsinki’s Academy of Fine Arts) 2010-2014.
www.piamannikko.com

”Forest Sound” är ett samarbete mellan Trygg, vacker stad, Göteborg Konst och White Arkitekter.